Mε αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με την οποία η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη με εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα καλεί όλες τις σχολικές μονάδες Π.Ε και Δ.Ε. της χώρας, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, να υλοποιήσουν τηνΤετάρτη 20 Νοεμβρίου εντός του ωρολογίου προγράμματος δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις με θεματικό κέντρο τα δικαιώματα του παιδιού.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, η υφ. Παιδείας προτείνει η υλοποίηση των αναφερομένων δράσεων, με την ενεργή συμμετοχή τους, μέσω των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης ενός μεγάλου ποσοστού παιδιών παγκοσμίως, καθώς και να δραστηριοποιηθούν για την επίτευξη της ευημερίας και της ασφαλούς διαβίωσής τους.
Ειδικότερα , σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δράσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαφορετικών βαθμίδων, και ενδεικτικά να είναι οι ακόλουθες :
Α. Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να εμπλακούν σε διάλογο, να καταθέσουν στους/στις εκπαιδευτικούς ιδέες-«εργαλεία» ως τρόπους διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό αυτών αναφορικά με την ευημερία και την ανάπτυξή τους (εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, ισότητα των φύλων, μείωση των ανισοτήτων, εμπέδωση της ειρήνη και δικαιοσύνη, φροντίδα της γης, διασφάλιση ποιότητας στην εκπαίδευση, κ.ά.). Στο πλαίσιο του διαλόγου, υπογραμμίζονται οι θετικές διαφορές, ενισχύεται το ομαδικό πνεύμα, εξετάζονται οι διαφορετικές ιδιότητες του καθενός και τα κοινά χαρακτηριστικά της ομάδας, εγείρονται προβληματισμοί για την πρόληψη των διακρίσεων, εκφράζονται ανοιχτά τα αισθήματα που προκαλούνται λόγω διακρίσεων φυλετικών, εθνοτήτων, γλώσσας, αναπηρίας, ηλικίας, ασθένειας, κ.ά.
Β. Οι μαθητές/τριες εμπλέκονται σε εικαστικές και καλλιτεχνικές δράσεις, όπως είναι η δημιουργία πανό, σελιδοδεικτών ή/και εικαστικών έργων ζωγραφικής, με αφορμή την ανάγνωση σχετικών κειμένων για τα δικαιώματα του παιδιού, η προβολή ταινιών με σχετικά θέματα, κ.ά.
Γ. Οι μαθητές/τριες δημιουργούν μαθητικά βίντεο, με τα οποία στοχεύουν στην προώθηση της συμμετοχής όλων των μελών της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και στα οποία, ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μπορούν να προβάλλονται «άνθρωποι και απόψεις» σε τοπικό επίπεδο που έχουν αναζητηθεί από τους ίδιους τους/τις μαθητές/μαθήτριες, μπορεί να αναδεικνύουν μικρές πράξεις υποστήριξης των δικαιωμάτων του παιδιού στην καθημερινή ζωή.
Δ. Η σχολική μονάδα διοργανώνει εκδηλώσεις, στις οποίες π.χ. παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εργασιών στους γονείς – κηδεμόνες. Τα αποτελέσματα των δράσεων μπορούν να παρουσιαστούν στην ευρύτερη σχολική κοινότητα με σχολικές εκδηλώσεις, τις οποίες κάθε σχολείο δύναται να πραγματοποιήσει στον χώρο του, σε μέρα και ώρα που θα ορίσει το ίδιο.