Γράφει η Στέλλα Βαγενά, B1
Η εκπαιδευτική εκδρομή έλαβε χώρα στις 20/2/2015
Τα αντικείμενα που έχουν σωθεί από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας μπορούν να φωτίσουν πολλές πλευρές της ζωής των ανθρώπων που τα δημιούργησαν, τα χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να τα απολαμβάνουν στο πέρασμα του χρόνου.
Αριστουργηματικά αρχαία δημιουργήματα γεννούν το θαυμασμό και προκαλούν τις αισθήσεις του σύγχρονου θεατή. Στις μόνιμες θεματικές παρουσιάσεις του Μουσείου Ακρόπολης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά, σε τακτική βάση, επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου και με τη συνοδεία των Αρχαιολόγων-Φροντιστών να παρατηρήσουν δυσδιάκριτες λεπτομέρειές τους και να συζητήσουν για την ποικίλη σημασία τους.
Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασσικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Πρόκειται για ελεύθερα αναθηματικά γλυπτά, καθώς και σύνολα αρχιτεκτονικών γλυπτών που κοσμούσαν τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους στην Ακρόπολη.
Στις εκθεσιακές του ενότητες συγκαταλέγονται ακόμη αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα, πήλινα αντικείμενα όπως αγγεία, ειδώλια και ανάγλυφα καθώς και άλλα είδη μικροτεχνίας όπως χάλκινα αναθηματικά ειδώλια και σκεύη. Ένα μέρος των γλυπτών χάλκινων αντικειμένων και αγγείων, μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονταν. Τα ενεπίγραφα έργα (βάσεις αναθημάτων, τιμητικά ψηφίσματα, κατάλογοι των αναθημάτων της θεάς Αθηνάς, οικοδομικές επιγραφές του Ερεχθείου) μεταφέρθηκαν από το Επιγραφικό Μουσείο και τα νομίσματα (”θησαυροί”) από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Σημαντικό είναι το κενό στο Μουσείο Ακρόπολης των πρωτότυπων γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά Μουσεία και Πανεπιστημιακές συλλογές (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.).
Το Μουσείο Ακρόπολης και οι δραστηριότητές του είναι άρρηκτα δεμένα με τον αρχαιολογικό χώρο και τα έργα αναστήλωσης που εκτελούνται στα μνημεία του βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης. Ο επισκέπτης του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου, βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη. Η Αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στα αριστερά του επισκέπτη εκτίθενται ευρήματα από τα μεγάλα ιερά που ιδρύθηκαν στις πλαγιές του βράχου, ενώ στα δεξιά του ευρήματα από τα μικρότερα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα, οι πλαγιές αυτές ήταν η μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη και το πιο διάσημο ιερό της. Ήταν η περιοχή όπου επίσημες και λαϊκές λατρείες, μικρά και μεγαλύτερα ιερά συνυπήρχαν με σπίτια ιδιωτών.
Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι ευχαριστηθήκαμε και περάσαμε υπέροχα. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι το αγαπημένο μου σημείο στο μουσείο ήταν η έκθεση με διάφορα αγάλματα (κούρους και κόρες), τα οποία είδαμε όπως τα βρήκαν οι αρχαιολόγοι αλλά είχαμε και την ευκαιρία να δούμε πως ήταν αρχικά, με τα χρώματα και τα σημεία που έλειπαν. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και ελπίζω όλοι (μεγάλοι και μικροί) να επισκεφτούν αυτό το μουσείο αρχαίου πολιτισμού.