Ένα αλλιώτικο “debate” έλαβε χώρα στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας

0

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες την Τετάρτη 9/3/2016 η ημέρα «debate» στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων -για δεύτερη χρονιά- σε συνεργασία με την Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας και την στήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Οι μαθητές όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία να «μυηθούν» στην τέχνη του debate, ή αλλιώς του επιχειρήματος, να αναγνωρίσουν τις δομές ενός λόγου που δεν περιορίζεται στο επίπεδο της σημασιοδότησης, της ομιλίας, του ρηματικού ενεργήματος. Το θέμα, η θέση, το επιχείρημα, η αντίκρουση και πάλι το επιχείρημα, αυτή την επαναλαμβανόμενη «κυκλική διαδρομή» είχαν την ευκαιρία να την προσεγγίσουν βιωματικά οι μαθητές μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, εμπνευσμένο από το αγγλικό κοινοβούλιο.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και …διασταύρωσαν τα ξίφη τους πάνω σ΄ένα θέμα, έχοντας, φυσικά, κάποιο χρόνο στη διάθεσή τους, προκειμένου συνεργατικά να ταξινομήσουν και να ξεδιπλώσουν τα επιχειρήματά τους, προσπαθώντας να πείσουν για τη θέση τους. Η ενθουσιώδης συμμετοχή γρήγορα έδωσε τη θέση της σε μια πολύ ζωντανή συζήτηση, ενώ ήταν ολοφάνερο το πάθος με το οποίο οι μαθητές υπερασπίζονταν την άποψή τους και εδραίωναν κάθε φορά το επιχείρημά τους.

Share.

Comments are closed.