Βιωματικό εργαστήριο ρητορικής στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας

0

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Λαμίας διοργανώνει την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 εισαγωγικό βιωματικό εργαστήριο ρητορικής «Η τέχνη της επικοινωνίας… για μελλοντικούς ρήτορες», με τους έμπειρους εκπαιδευτές της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδας  κ. Βασίλη Τσιπόπουλο και κ. Χάρη Μυστακέλη.

Με την εκδήλωση αυτή θα γίνει προσπάθεια οι μαθητές να γνωρίσουν την τέχνη του λέγειν και αντιλέγειν ή πιο απλά το διάλογο με βάση το επιχείρημα. Αυτό είναι και ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο δομείται και η συνολική προσέγγιση της ρητορικής, δηλαδή σε μία διαφωνία δεν μπορείς να “κερδίσεις”, αν δε στηρίζεις τα λεγόμενά σου με λογικά και πλήρως ανεπτυγμένα επιχειρήματα, με απαραίτητη προϋπόθεση να  έχεις ακούσει και αναλύσει τα επιχειρήματα της αντίθετης γνώμης, παρουσιάζοντας τα λάθη και τις ανακρίβειές τους.

Από Έρευνα σχεδιασμού (design research) της Β. Λουτριανάκη, εγκεκριμένης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που διεξήχθη το σχολ. έτος 2010-11 σε δείγμα 160 μαθητών οκτώ σχολείων της Αθήνας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρόγραμμα ρητορικής έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση σε επίπεδο ανάπτυξης δυνατότητας παραγωγής του λόγου και  τα παιδιά νιώθουν αλλά και γίνονται καλοί ομιλητές… Μαθαίνουν να μιλούν, να επικοινωνούν και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο ως πολίτες, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και οι ομαδικές δραστηριότητες καθώς και η βιωματική μάθηση συμβάλλουν στη δημιουργία φιλικού κλίματος….

Share.

Comments are closed.