Έναρξη της γιορτής με σύντομη ομιλία του Διευθυντή κ. Ι. Ζωγλοπίτη για το νόημα του Πολυτεχνίου αλλά και της Εθνικής Αντίστασης (στις 25 Νοεμβρίου 1942 έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου με τη συνεργασία των ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ).
Ανάγνωση του μηνύματος του υπουργού Παιδείας, κ. Ν. Φίλη, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου από τον μαθητή Νικόλαο Καραγιάννη.
Συμπληρώνονται εφέτος 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στην τελική πτώση της αιματοβαμμένης δικτατορίας των συνταγματαρχών και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, που εξέφραζαν τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Το μήνυμα που στέλνει ο Νοέμβρης του 1973 στη σημερινή νέα γενιά είναι πως μόνο με την ενεργητική συμμετοχή της μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον.
Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, για την πραγματοποίηση του οποίου έχουμε ήδη δεσμευτεί, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική συμμετοχή των νέων, όπως και όλων των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα εκπαιδευτικά δρώμενα.
Καλούμε τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση, που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της εποχής μας. Την καλούμε να διεκδικήσει, μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή του χρεωκοπημένου χθες, μία άλλη πορεία, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ακολούθησε η ομιλία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τον Υπ/ντη του σχολείου μας, κ. Απόστολο Γατή.
Απόσπασμα
“Μα τελικά, τί ήταν αυτό που οδήγησε τόσους ανώνυμους σ΄αυτή την υπέρτατη θυσία;
Τί ήταν αυτό που βαλσάμωνε τον πόνο και φούντωνε τον πόθο στο δύσκολο μονοπάτι αυτής της παράξενης αρετής;
Τί ήταν αυτό που έπερεπε να πληρωθεί τόσο ακριβά και μαρτυρικά;
Ήταν λέξεις, απλές, μα που μέσα τους χωρούν οι αξίες και οι έννοιες όλου του κόσμου: Το δικαίωμα να είσαι και να νοιώθεις ελεύθερος άνθρωπος. Γιατί για να γυρίσει ο ήλιος, θελει όντως δουλειά πολλή. Θέλει δουλειά πολλή να δημιουργείς αξίες και ιδανικά, να εμνπνέεις, να αποδέχεσαι, να σέβεσαι, να συμπαρίστασαι, να αγωνίζεσαι για το Δίκαιο, το Δικαίωμα, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ενάντια σε ό,τι προσπαθεί να δηλητηριάζει την ανθρώπινη ψυχή.”
Αποσπάσματα απότο θεατρικό “Το καφενείο η Ελλάς”
Εκείνη την εποχή λοιπόν υπήρχε ένα καφενεδάκι, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Πολυτεχνείο. Είμαστε στα 1967, λίγο πριν γίνει το πραξικόπημα από τη Χούντα.
Μαθητές Θεατρικού
- Ανθούλης Κων/νος
- Αντωνίου Δημήτρης
- Βαγενά Στέλλα
- Καραπατής Απόστολος
- Καραγιάννης Νίκος
- Καραγιάννης Κων/νος
- Κοτσάνου Ιωάννα
- Κωσταράς Πέτρος
- Μαγγόπουλος Γιάννης
- Μονάντερος Φώτης
- Νταφλούκα Βασιλική
- Ντερβίση Καταρίνα
- Παπανικολάου Στέφανος
- Σκαμαγκούλης Κων/νος
- Ταξιάρχου Μάγδα
- Τσεκούρα Ελένη
Μαθητές Χορωδίας
- Αγγελοπούλου Ευθυμία
- Αγγελοπούλου Μαρία
- Αντωνίου Ευγενία
- Βέττας Γιάννης
- Γάκη Άννα
- Ζέρβα Βασιλική
- Κάππου Σταυρίνα
- Κιούρη Κυριακή
- Λόζος Μάριος
- Μουσίτσα Βασιλική
- Μπαζάνης Δημοσθένης
- Μπουντής Δημήτριος
- Νικολιδάκης Κων/νος
- Νταλιάνης Άγγελος
- Ντερβίση Κατερίνα
- Παπαδημητρίου Γιώργος
- Παπαθανασίου Ελένη
- Πολύμερου Παρασκευή
- Ράμμου Μαργαρίτα
- Συμεόνοβα Μαριέτα
- Ταφίλη Ονέλντα
- Τσατσά Δήμητρα
- Τσίπρα Ηλέκτρα
- Υφαντής Δημήτρης
- Υφαντή Ευριδίκη
- Φαρδέλα Γεωργία
- Χρυσικού Χρύσα
Υπεύθυνοι γιορτής
Σκιαδά Κων/να (ΠΕ02), Παπίστας Φώτιος (ΠΕ11), Νταλαγεώργου Μαρίνα ΠΕ16.01)