Μια ακόμα διάκριση προστέθηκε στο ενεργητικό του Γυμνασίου μας
Η δήλωση της συναδέλφου κ. Τριανταφύλλου Νίκης την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 κατά απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών στο Πρόγραμμα, «το Γυμνάσιό μας, με την ποιοτική δουλειά που έχει κάνει και παρουσιάσει μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει θέσει ήδη τις βάσεις ώστε να είναι υποψήφιο για βράβευση» ήταν μάλλον προφητική.
Το σχολείο μας, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα-δράση με θέμα το νερό, αξιολογήθηκε από την Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου. Σε ειδική εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε η βράβευση των Οικολογικών Σχολείων με την Πράσινη Σημαία, η οποία θα κυματίζει πλέον στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, το πρώτο Οικολογικό Σχολείο στο νομό Φθιώτιδας, λαμβάνοντας επιπλέον και το διεθνές βραβείο (International Eco-Schools Award Cerificate) που αποδίδει το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education (FEE).
Ιστορικό
Το Γυμνάσιό μας συμμετέχει στο δίκτυο από το σχολικό έτος 2014-2015 με 74 μαθητές. Υπεύθυνη του προγράμματος και συντονίστρια είναι η κα Τριανταφύλλου Νίκη, με τη συνεργασία των κ.κ. Ρούτσια Μαρία και Νταλαγεώργου Μαρίνα. Πρόεδρος της επιτροπής ο Δντης του σχολείου, κ. Ζωγλοπίτης Ιωάννης, ο οποίος φέτος έχει συνταξιοδοτηθεί και μέλη α) από την Τ.Α. η Αντιδήμαρχος Λαμιέων, κα Αργύρη Βίβιαν, β) από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η Πρόεδρος κα Καραγεώργου Γεωργία (από το προηγούμενο Δ.Σ.), γ) ο κ. Βασιλόπουλος Παν. και η κα Σιούλα Μαρία.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο και ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995. Απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης B΄Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
Μετά από δύο χρόνια από την βράβευσή του, το σχολείο επαναξιολογείται, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να φέρνει επάξια τον τίτλο του.