“Η τέχνη της επικοινωνίας” στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας με την Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας

0

Μετά το εισαγωγικό βιωματικό εργαστήριο ρητορικής «Η τέχνη της επικοινωνίας…για μελλοντικούς ρήτορες» που έγινε την περσινή σχολική χρονιά στο σχολείο μας, από εκπαιδευτές της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδας, φέτος προχωράμε ένα βήμα παραπέρα.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λαμίας  θα …τολμήσουν να συμμετάσχουν σε debate, με την καθοδήγηση των μελών της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδας, την Μαρία–Ζωή Παπαϊωάννου και την Ελένη Πούλιου, οι οποίες έχουν εμπειρία και πολλαπλές διακρίσεις από διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς ρητορικής.

Η προσπάθεια αυτή απέχει πολύ της ιδανικής, γιατί τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν συνεχή επαφή και συστηματική διδασκαλία της ρητορικής τέχνης. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πιστεύοντας ότι και αυτή η μικρή επαφή των μαθητών μας με την ρητορική τέχνη μόνο θετικά οφέλη έχει να τους προσφέρει, μετά από συνεννόηση και συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου κο Ζωγλοπίτη, προχώρησε στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Η ρητορική τέχνη (debate) μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ταχύτερη, δομημένη και κριτική σκέψη, να βελτιώσει την ικανότητα  λόγου  και τις δεξιότητες επικοινωνίας, αλλά και την ικανότητα τους στην εξεύρεση επιχειρηματολογίας σε απόψεις που ενδεχομένως να μην υποστηρίζουν – όπως γίνεται συχνά στο debate – και να τοποθετούν τους εαυτούς τους στη θέση ανθρώπων με τους οποίους ενδέχεται να διαφωνούν. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η συνεργασία και η ανεκτικότητα και προωθείται η κατανόηση ώστε οι διαφορές μεταξύ απόψεων να είναι επιλύσιμες μέσω της λογικής και της συζήτησης, στα πλαίσια ενός πολιτισμένου διαλόγου και μακριά από μία στείρα περιχαρακωμένη αντιπαράθεση.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Share.

Comments are closed.