Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚεΠληΝεΤ) Φθιώτιδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Λαμίας διοργάνωσαν την Παρασκευή 13-10-2017 για τους μαθητές όλων των τάξεων ενημερωτική ενημερωτική εκδήλωση για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018. Να σημειωθεί ότι το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας είχε φιλοξενήσει πέρυσι στους σύγχρονους χώρους του τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στον οποίο συμμετείχαν 22 ομάδες Δημοτικών Σχολείων και 7 Γυμνασίων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η χθεσινή εμπεριστατωμένη παρουσίαση για τον οπτικό προγραμματισμό (δημιουργία σεναρίου με βάση την οπτική κωδικοποίηση εντολών προγραμματισμού) που κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών κι ενθάρρυνε την πρακτική τους εξάσκηση, έγινε από τους συναδέλφους κ.κ. Θεοδώρου Χ. και Δήμο Ι., αμφότεροι καθηγητές Πληροφορικής. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου μας κ. Δαφνάς Ι. τόνισε την παιδαγωγική και μαθησιακή προστιθέμενη αξία που προκύπτει μέσα από τη σύζευξη της διαδικασίας της γνώσης με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας με το σχολείο μας να ενθαρρύνει διαχρονικά ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην μαθητική μας κοινότητα αλλά και ευρύτερα.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν και για τον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής . Ειδικά για το Γυμνάσιο, η διαγωνιστική πίστα με θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)» προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ τα οποία θα επιλύουν προβλήματα σχετιζόμενα με το ιστορικό θέμα των επικοινωνιών κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Τα μηνύματα μέσα από μια «περιπετειώδη» πορεία, διασχίζουν την αχανή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ταχύτητα, μέχρι να φτάσουν μέσα σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη.
Οι κ.κ. Θεοδώρου και Δήμος τόνισαν ότι «Δεν πρόκειται για μια απλή διαγωνιστική διαδικασία, με τη στενή έννοια του όρου. Τα οφέλη που προκύπτουν καθ΄όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μέσω της διερευνητικής-ανακαλυπτικής μάθησης, καλλιεργούν στους μαθητές θετικές συμπεριφορές, διαμορφώνουν νέα μαθησιακά περιβάλλοντα με επίκεντρο τον ενεργό κι όχι παθητικό μαθητή, ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών, ενισχύουν τις επικοινωνιακές, συνεργατικές και τεχνολογικές δεξιότητές του».